Om oss

Kåbdalis – En familjehistoria

Skidanläggningen grundades 1966 av Lars och Vaino Gunnarstedt och drivs än idag av samma familj.

Ur en alldeles vanvettig idé föddes till sist något bra. Från att länge ha varit en skidbacke, har nu Kåbdalis växt till en skidort.

När Vaino var 19 hade hon klarat av småskolärarinneseminariet i Lycksele och flyttade till centralorten Kåbdalis. Här fanns redan en stilig ung lärare vid namn Lasse. De fattade snabbt tycke för varandra och 1951 föddes Olov och Johan kom till världen som en liten sladdis 1960.

Olov gillade att åka skidor och de var ofta i Vittjåkk. Lasse tyckte att det var oerhört jobbigt att åka ända till Vittjokk, det måste vara betydligt enklare med en egen lift?! Eftersom de ägde marken kring det mäktiga Kåbdalisberget stod så en av Norrbottens första liftar på plats 1966.

Lasse fick övertala Vaino en hel del, båda hade ju sina lärarjobb parallellt med den nya näringen. Han lovade dock att det enda hon skulle behöva göra, var att hämta kassan vid dagens slut. Och så blev det förstås… inte.

Lasse gick bort tidigt, redan 1991, och fram till dess var Kåbdalis mest en hobbyverksamhet. När bröderna tog vid var det svåra tider för företaget men Johan vägrade att ge upp drömmen om Kåbdalis.

1995 öppnades för första gången en restaurang. Johan kockade i köket och hans ständiga stöttepelare Eva var servitris. Deras stora intresse för mat och vin återspeglades i restaurangen och den blev snabbt populär bland husvagnsgäster. År 2001 hann de inte längre med köket och vi anställde vår första kock. 2004 byggdes Gamla Krogen ut från 50 sittplatser till 150. Det blev ett öppet kök och intresset för afterski och pubkvällar ökade.   

Vaino fick vara med och uppleva den senaste stora utvecklingen som skedde 2010 då vi byggde stollift, ny restaurang, skiduthyring, sportshop, servicehus och utökad husvagnsparkering. Vaino var högst delaktig i det mesta ända in i det sista. Hon gladdes oerhört med allt som utvecklades i anläggningen, men också över att se barnbarnen sluta upp i familjeföretaget. 

År 2012 kom vi över marken väster om barnliften som vi drömt om så länge, det gjorde det möjligt för oss att förverkliga idéerna till den omfattande utveckling av Kåbdalis som ni ser idag. Som ett led av genomförandet köpte Johan och Eva ut den andra ägarfamiljens del av bolaget julen 2019. 

Under vintern 2020 offentliggjordes en detaljplan, där vi berättar om vad vi vill åstadkomma så som nya liftar, backar, hotell och fritidshustomter.

Nu går tredje generationen Gunnarstedt in med full kraft för att bygga det framtida Kåbdalis!