Om Kåbdalis

Familjen Gunnarstedt har drivit skidanläggningen i √∂ver 50 år. Anläggningen har utvecklats från en tokig idé till att bli Norrbottens mest besökta skidanläggning.

år 1875, i en tid då andra ställde färden till Amerika, valde Lars Henrik och en höggravid Katarina att starta nybygge i Kåbdalis. Nästan 100 år senare kom Lars och Vaino Gunnarstedt att nyttja berget till annat än skogsbruk. I februari 1966 invigde den skidtokiga familjen en skidlift som gick nästan ända upp till toppen. Idag drivs anläggningen av sönerna Johan och Olov Gunnarstedt med familjer.

Här finns en stollift och tre släpliftar, tio nedfarter, en park och en hel del upphuggen offpiståkning bland klippor och skog som gör skidåkningen både intressant och mångsidig. Direkt i backen finns 350 bäddar och ytterligare 100 nere i byn. Husvagnsparkeringen är med sina 300 vagnar en av Sveriges största vintercampingar. Två populära restauranger och en välbesökt afterski ligger också vid anläggningen. Här finns fina längdspår, fiskesjöar och en pistmaskinspreparerad skoterled till toppen av berget. I anläggningens skidshop kan man både hyra och köpa utrustning. Nere i byn ligger affär, bensinmack och ett populärt bageri.